Kdo jsme, kde jsme a co děláme? 

    Jsme malé rodinné hospodářství.  Naše farma se nachází ve vesničce Knínice, v části s místním názvem "V Malenkách". Hospodaříme na rozloze pouhých cca 7 ha, a této malé ploše ale máme velice pestrou skladbu  zemědělských kultur.

    Cetrem naší činnosti je chov ovcí mléčného plemene Východofríská  ovce a to jak bílého tak i netradičního černého barevného rázu. Ovce dojíme dvakrát denně a to v období od března do července. Z nadojeného mléka pak přímo na farmě, ve faremní minimlékárně, vyrábíme ovčí sýry a tvarohy.  Naše ovečky se velkou část roku pasou na našich loukách a pastvinách, ale i v sadech. 

    Obhospodařujeme nově založený sad ve skladbě ovocných druhů jabloně, hrušně, (polo)švestky, renklódy, třešně, višně, broskvoně a každý druh  většinou navíc v zastoupení  několika rozličných moderních tržních odrůd jako je jabloň topaz, rubinola či hana a hrušeň konference, radana a alice anebo slivoň stanley  a tophit. Vedle toho ale máme i sady vysokokmenů původních odrůd, jako je panenské české , ananasová reneta a  řehtáč soudkovitý  či švestka domácí  (a mnoho dalších, které ani sami nedokážeme určit). Toto ovoce je výborné na zpracování - moštování, povidlování, sušení... A kvůli obnově sadů a zachování zdejšího typického krajinného rázu tyto původní staré odrůdy sami také nově vysazujeme.  

    Sady si vyžadují opylení, takže včelaříme. Pro potěchu naší i našich návštěv chováme také dva jezdecké koně. 

    Hnůj od zvířat zaoráváme na zeleninovýchm políčkách. Ze zeleniny tu pěstujeme ředkvičky, saláty, brokolici, zelí, květák, kapustu, mrkev, cuketu, kedlubny, pór,  česnek, cibuli, hrášek, luskové fazolky, celer řapíkatý i bulvový, petržel, rajčata, hokkaido, brambory atd.  Vedle toho taky některé bylinky, jako je máta, meduňka, měsíček, šalvěj, libeček... a drobné ovoce, jako jsou jahody rybíz a angrešt. Zeleninu a bylinky prodáváme formou biobedýnek.

    Nakonec taky ještě chováme slepice - kříženky plemen vlaška rodobarvá, leghornka a hepšírka. Kuřátka pro obnovu hejna líhneme sami u nás na farmě, kohoutci jsou na maso a slepičky pro snášku vajec. A hejno má, v souladu s principy ekologického zemědělství, každodenní přístup do zatravněného výběhu.  

    A přes to všechno zbylo na farmě i místo pro úplně divokou přírodu. V okrajích louky rostou habry, lísky, duby, babyky a ptáčnice,  v sadech zas jsou i šípky, hlohy a ostružiník. Létají tu ptáci (včetně těch vzácnějších, jako je chřástal polní), na louky se přicházejí napást i srny.Taky je tu mokřinka, kam se chodí rochnit divoká prasata. O hmyzu, hadech, žábách a ježcích ani nemluvě.

    V domě jsme vybudovali malou faremní výrobnu; slouží ke zpracování ovčího mléka na sýry, tvarohy a také ke zpracování ovoce a zeleniny  na džemy, nakládanou zeleninu, sirupy, sušené ovoce a vlašské ořechy. Venku stavíme pastevní přístřešky, seníky, ohradníky a  ploty a kompostéry na hnůj. 

    Snažíme se hospodařit s rozvahou, s citem pro krajinu a přitom vypěstovat pestrou škálu produktů - od brambor a česneku přes jahody a broskve po slepičí vejce a faremní sýr.